Ternat (Vlaams Brabant)

item_left

item_right

Ternat (Vlaams Brabant)

Lokaal Netwerk

Het gemeentebestuur, het OCMW en verschillende particuliere partners, die geconfronteerd worden met mensen in armoede, willen gestructureerd en gecoördineerd werk maken van het verhogen en versterken van de participatie door mensen in armoede aan het ruime vrijetijdsaanbod in de gemeente. Als belangrijk uitgangspunt kiezen de verschillende partners voor een integrale en inclusieve benadering. Op basis van een grondige evaluatie van de eerste afsprakennota werden de krijtlijnen voor een tweede uitgetekend.

  • Periode eerste afsprakennota: 2010-2013
  • Periode tweede afsprakennota: 2014-2019
  • Trekkingsrecht: 2035,77 euro

Partners: Gemeente (dienst vrije tijd, welzijn en integratie), OCMW, CAW Halle- Vilvoorde, Centrum voor basiseducatie Halle-Vilvoorde, Vzw De Poel (een niet-gebonden vzw met drie dagcentra, een bezigheidstehuis en een tehuis voor kortopvang voor volwassen mentaal gehandicapten), Vzw Begeleid Wonen Pajottenland, Medisch Pedagogisch Centrum Sint-Franciscus.

Omgevingsanalyse

Een sociaal rijke gemeente als Ternat kampt met een “aanwezige onzichtbaarheid” van armoede. Het gaat hier niet over één duidelijk afgebakende doelgroep, te lokaliseren of te definiëren als groep.  Met de komst van een integratiedienst begin 2013 zal er ook vanuit deze invalshoek meer aandacht besteed worden aan een meer specifieke doelgroep, nl mensen van vreemde origine en anderstaligen. Hét kenmerk van de doelgroep in Ternat is juist zijn diversiteit. In deze sociaal rijke gemeente kennen ze volgende problematiek:

  • de participatiedrempels liggen hoger
  • de zichtbaarheid is klein
  • de toeleiding  is moeilijker
  • het risico op stigmatisering is groter
  • de communicatie moet  toegankelijker en pro-actiever

Lokaal netwerk

De stuurgroep komt een drietal keer per jaar samenkomt. De dienst welzijn en het OCMW bereiden deze vergaderingen voor en monitoren het traject van het netwerk.

Doelstellingen

  • Het vrijetijdsaanbod van de gemeente wordt proces- en projectmatig ontsloten voor mensen in armoede. Dit kan zowel in groep als individueel worden georganiseerd.
  • Duidelijke en aantrekkelijke informatie en communicatie moeten ervoor zorgen dat mensen in armoede op de hoogte zijn en zich betrokken voelen bij het vrijetijdsleven.
  • Mensen in armoede vinden aansluiting bij de werking en het aanbod van de deelnemende partners. Hiervoor is samenwerking en overleg tussen de verschillende partners noodzakelijk.
  • De vrijwilligerswerking van CC De Ploter, de sport-, de jeugddienst en het OCMW wordt gebundeld. We willen werken aan een vernieuwde vrijwilligerswerking, waarbij we gaan voor een win-win-situatie voor alle partijen. Enerzijds vertrekken we vanuit de behoefte van de doelgroep, en anderzijds sensibiliseren en responsabiliseren we het personeel en de inwoners van de gemeente m.b.t. kansengroepen.

Contactpersoon: Fri De Keyser fri.dekeyser [at] ternat.be