Cahier van Demos verschenen tussen 2008 - 2015
Maasmechelen (Limburg)
item_left
item_right
Maasmechelen (Limburg)
Deelname aan het georganiseerde vrijetijdsaanbod en onderwijsaanbod verhoogt de kansen van Maasmechelaars op lange termijn. Ze bouwen er een sociaal netwerk op, doen er vaardigheden op, ontdekken eigen talenten en sterktes,... Zowel in het gemeentelijk jeugd- als integratiebeleidsplan zijn er acties voorzien om de participatie binnen het jeugdwerk te verhogen.
Periode eerste afsprakennota: 2009-2013
Periode tweede afsprakennota: 2014-2019
Trekkingsrecht: 9946 euro
Partners: Gemeentelijke vrijetijdsdiensten (jeugd, sport, cultuur): jeugd is trekker van de afsprakennota, de gemeentelijke dienst diversiteit, de gemeentelijke dienst onderwijs en educatie, het OCMW, RIMO Limburg (koepelorganisatie met lokaal vzw SOMA = vereniging waar armen het woord nemen), vzw Horizont (vakantie- en vrijetijdsaanbod voor mensen met een klein budget), Centrum voor Basiseducatie en het Onthaalbureau Inburgering Limburg.
Missie en visie: Het wegwerken van een aantal drempels die de participatie van kansengroepen aan het vrijetijdsaanbod kan belemmeren. Er is nood aan meer samenwerking tussen de verschillende diensten en dit vooral wat betreft de praktische kant van de activiteiten. Meer uniformiteit betekent meer duidelijkheid en dus een groter gebruiksgemak voor de klanten.
Doelstellingen:
- Financiële drempels gemeentelijk aanbod wegwerken.
- Vormgeven aan beleidsaanbevelingen n.a.v. drempelonderzoek CMGJ.
- Verenigingen van etnisch-culturele miderheden optimaal betrekken en ondersteunen.
Omgevingsanalyse: In 2012 werd door het Centrum voor Maatschappelijke Gelijkheid en Jeugdwelzijn (CMGJ) een bevraging uitgevoerd bij de verschillende leidingsploegen van de Maasmechelse jeugdverenigingen om te polsen naar behoeften en bereidheid om drempelverlagend te werken. Op de jeugdraad werd geregeld feedback gegeven over het onderzoek wat een sensibiliserend effect had op de jeugdverenigingen. Er komen meer vragen met betrekking tot diversiteit en laagdrempeligheid, en de jeugdbewegingen willen ook meer vorming rond dat thema.
Hoe en waarom participatiedrempels: Op dit moment werken de drie sectoren die vrijetijdsactiviteiten aanbieden (sport, cultuur en jeugd) op hun eigen manier aan het verhogen van de participatie. Het resultaat is een versnippering van drempelverlagende acties (vooral gericht op het financiële aspect). Bij sporadische activiteiten (buurtbal, supervlieg,…) is er samenwerking, maar die overstijgt zelden het project in kwestie. Wat de communicatie betreft (Drakenblad, onderwijs – vrijetijdskaart) is er sinds enkele jaren meer afstemming. Maar er is onvoldoende onderzocht of de communicatie daadwerkelijk is afgestemd op kansengroepen. Ook wat de inzet van financiële middelen betreft is er ruimte voor verbetering. Cliënten van het OCMW maken aanspraak op federale toelagen om deel te nemen aan het vrijetijdsaanbod. De middelen van het Vlaamse participatiedecreet zijn bedoeld om de participatie te verhogen van kwetsbare groepen die geen cliënt zijn bij het OCMW maar het toch moeilijk hebben. Er is echter te weinig transparantie en uitwisseling over de inzet van die middelen.
Overlegmomenten: het forumparticipatie komt 2 à 3 maal per jaar samen. De praktische ontwikkeling en uitvoering gebeurt in werkgroepen, die afhankelijk van het thema en de nood worden samengeroepen.
Acties:
- Uitwerking van de acties, opgesteld in functie van de beleidsaanbevelingen uit het drempelonderzoek van het CMGJ
- Eventuele overschrijdingen van het beschikbare budget zullen betaald worden met de sectorale middelen van jeugd, cultuur en sport om te besteden aan kansengroepen.
- De gemeentelijke diensten hanteren kortingen van 80% in hun activiteitenaanbod vorr personen met een OMNIO-statuut en clientele van vzw SOMA.
- De vrijetijdsdiensten werken een werkbaar kortingssysteem uit voor de lidgelden van verenigingen i.s.m. de betrokken adviesraden:
- Inschrijfsysteem verenigingen in kaart brengen
- Mogelijkheden onderzoeken om kortingtarieven te implementeren voor lidmaatschap van vrijetijdsverenigingen.
- Systeem uitwerken voor rechtstreekse kortingen.
- Financiering van externe organisaties voor het bieden van een betaalbaar aanbod voor personen in armoede.
- Verenigingen van etnisch-culturele minderheden worden enerzijds gestimuleerd om aan te sluiten bij de gemeentlijke adviesraden en anderzijds ondersteund via vormingen rond organisatorische vaardigheden.
Contactpersoon: tanja.rutten [at] maasmechelen.be (Jeugddienst Maasmechelen)