Hoe werkt de Chiro aan meer diversiteit?

item_left

foto(c)chirojeugdvlaanderen

item_right

Hoe werkt de Chiro aan meer diversiteit?

Praktijk

De visienota over diversiteit in/en het jeugdwerk en het masterplan diversiteit zijn inspirerende, maar niet altijd even concrete documenten. Jeugdwerkorganisaties dienen zelf de vertaling te maken naar hun eigen diversiteitsbeleid. Eén van de organisaties die met de visienota aan de slag ging was Chirojeugd Vlaanderen. In een interview met De Ambrassade doen Merijn Van De Geuchte en Michael Tubex van Chirojeugd Vlaanderen hun diversiteitsbeleid uit de doeken.

foto(c)chirojeugdvlaanderen

De diversiteitsmoeheid voorbij

“We zaten weliswaar enkele jaren geleden met wat diversiteitsmoeheid. Velen vroegen zich af ‘of we al niet genoeg hadden gedaan’. Er was jaren gewerkt aan een visie op diversiteit, ook in de hele sector, maar we liepen daarmee vast." Merijn geeft het ootmoedig toe, maar de Chiro staat daarin zeker niet alleen. Onder impuls van het huidige beleid, de nieuwe visienota, maar ook dankzij het Diegem-onderzoek naar de Brusselse Chirogroepen, stijgt het enthousiasme om werk te maken van diversiteit:

"De visienota ‘Diversiteit in/en het Jeugdwerk’ heeft ons in onze eigen visie op diversiteitsbeleid zeker geholpen, niet alleen met handige begrippen, maar echt met een denkkader. De nieuwe diversiteitsnota geeft de ruimte die we nodig hadden. We pikken eruit wat voor ons van toepassing is, en gaan daarmee aan de slag. Zowel het denkkader van DieGem als het denkkader van de diversiteitsnota gaf ons nieuwe insteken: die van het denken van niche naar de kern, maar ook de focus op samenwerkingen.”

Van niche naar de kern

Voor een grote organisatie komt er best wat bij kijken om een thema als diversiteit te nestelen in de kern van organisatie. Niet alleen stopt de organisatie veel energie in het meekrijgen van 'tussenstructuren' zoals gewesten en verbonden, het is ook een uitdaging om de diversiteitsgedachte te verankeren in de beleids- en financiële structuren en in het personeelsbeleid. "De aanwervingsprocedure wordt ook radicaal omgegooid met die focus: in competentiedenken, het schrappen van schriftelijke proeven, nadenken over de samenstelling van selectiecommissie enzovoort,…"

Samenwerken

Ook samenwerken met andere organisaties geeft de Chiro nieuwe energie: "Door samenwerkingen versterken we elkaar als organisaties. Elke organisatie heeft een evenwaardig bestaansrecht. Beiden mogen we ons terrein uitbreiden. We praten nu ook veel meer met elkaar, wisselen meer uit, bouwen aan een netwerk. We kunnen en willen weer mee vooruit."

Voorzichtig positief

Ook al ligt er nog veel werk op de plank, voor Chirojeugd Vlaanderen valt de positieve evolutie nu al op. Vooral de concrete successen op lokaal niveau geven hoop en moed om verder te gaan. Kritische bemerkingen én schouderklopjes vormen de energiebron om op dit élan verder te gaan. 

Lees hier het volledige interview.