Cahier van Demos verschenen tussen 2008 - 2015
De Gentse Lente 2013 - RIP autochtoon & allochtoon
item_left
item_right
De Gentse Lente 2013 - RIP autochtoon & allochtoon
Op donderdag 21 maart 2013, het begin van de lente en tevens de Internationale dag tegen racisme, worden de twee woorden "autochtoon" en "allochtoon" officieel begraven. De Gentse Lente is een traject van het middenveld (waaronder Demos), de Stad Gent en de Universiteit Gent. De hele dag worden er activiteiten georganiseerd. Een overzichtje van het programma:
Middag
vanaf 14u00 is er een scholenprogramma waarbij meer dan 1.500 jongeren o.a. de Europese Hymne aangeleerd krijgen in het Gents. Om 15u00 begint er een debatin de Pacificatiezaal van het Stadhuis, waarbij academici en mensen uit het middenveld zich buigen over het gebruik van de woorden "allochtoon" en "autochtoon", een nieuw burgerschapsmodel, de link tussen terminologie en discriminatie en de rol van media en cultuur in de beeldvorming.
Avond
Om 18u00 start de avondactiviteit met een algemene afspraak onder de Gentse Stadshal. Daar wordt de laatste groet gebracht aan de woorden allochtoon & autochtoon die in een lijkkist opgebaard liggen.
Klokvast 18u30 slaat Klokke Roeland twaalf keer en start de grote uitvaartprocessie onder de klanken van de Europese Hymne. Op dat moment wordt de lijkkist door honderden sympathisanten van de Stadshal naar het St-Jacobs gedragen. Daar barst om 19u00 het bevrijdingsfeest los met bekende en volslagen onbekende Gentse artiesten. Dat loopt tot middernacht, het moment waarop de ter aarde bestelling van de twee woorden zal plaatsgrijpen. De lijkkist wordt dan naar het Baudelopark gedragen en wordt daar letterlijk midden in het park onder massale belangstelling in de volle grond begraven. Vanaf 00u15 wordt iedereen uitgenodigd in de cafés van Sint-Jacobs, Vlasmarkt en omgeving voor de Irish Coffeetafel.
Wat gebeurt er op het bevrijdingsfeest?
Op het podium bij Sint-Jacobs willen we vooral de diversiteit in de stad positief belichten: Gent zit vol talent van de meest diverse origines. Zij krijgen een hele avond het podium om hun creativiteit de vrije loop te laten. Bekend en volslagen onbekend Gents talent brengen er hip-hop, slam, reggae en pop, maar ook traditionele Turkse en Afrikaanse muziek, vlaamse liedjes, etc. Mensen als Koen Crucke, Kadir Balçi, Mong Rosseel, Pierke Pierlala, Burgemeester Termont en vele anderen delen er het podium met jongeren uit de 19de eeuwse gordel van de Arteveldestad. Om iedereen al wat in de sfeer te brengen, geniet hieronder van het nieuwe clipje van het Gentse Rap-collectief "Rauw & Onbesproken" dat ook die avond live gebracht zal worden en speciaal door Gent werd opgenomen als lid van de European Coalition of Cities Against Racism.