Deep Democracy - methode voor inclusieve besluitvorming

item_left

item_right

Deep Democracy - methode voor inclusieve besluitvorming

Methodiek


Foto: (c) humandimensions.nl/free-downloads

Wat is de Lewis methode van Deep Democracy?

De Lewis methode van Deep Democracy is een krachtig instrument voor besluitvorming en conflictresolutie binnen groepen met een uiteenlopende diversiteit. Teams, samenwerkingsverbanden  die volgens deze methodiek overleggen, winnen aan effectiviteit.

De methode is in de post-apartheid van de jaren negentig ontwikkeld in Zuid-Afrika door Greg en Myrna Lewis. De principes zijn gebaseerd op Process Oriented Psychology van Arnold Mindell. Deep Democracy maakt gebruik van zowel de rationele als de emotionele aspecten van besluitvormingsprocessen en groepsdynamiek.

De metafoor van de ijsberg

Deep Democracy werkt met de metafoor van de ijsberg van een groep. De ijsberg heeft drie lagen: het topje is het bewuste van een groep, de onderstroom vormt het onbewuste en daaronder is een laag waar de wijsheid en het potentieel te vinden zijn.
Het doel van Deep Democracy is de waterlijn te laten dalen door mensen aan te sporen te zeggen wat moet gezegd worden. Dan kunnen we gebruik kunnen maken van de al aanwezige collectieve wijsheid.

De Lewis methode van Deep Democracy biedt concrete handvatten voor besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Zonder conflicten weg te poetsen. Tegenstellingen en botsende meningen worden op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. In dialoog én in discussie.

Meer weten?

Fanny Mattheusen is oprichter en bezieler van HUMMUS en auteur van het boek Van zondebok naar zebra. Ze is practitioner, instructor en supervisor in de Deep Democracy Lewis-methode. Zij ontwikkelde het ZEBRA-model, dat de tools en basisprincipes van de Lewis-methode vat.

Kom meer te weten over deze methode in onderstaand filmpje of neem een kijkje op de website van HUMMUS.