Willebroek (Antwerpen)

item_left

item_right

Willebroek (Antwerpen)

Lokaal Netwerk

Vanuit de gemeente Willebroek zijn de vrijetijdsdiensten partners binnen het lokaal netwerk. Al deze diensten zijn aanbieders van activiteiten en partner binnen het systeem van de Vrijetijdspas (VTP) en Vrijetijdsbon (VTB). Via het lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie wordt samen met de  vrijetijdsdiensten en de lokale sociale verenigingen van kansengroepen werk gemaakt  van een toegankelijk(er) en gedifferentieerd(er) vrijetijdsaanbod in Willebroek. Door op deze 2 sporen te werken trachten we de participatie van alle kansengroepen te verhogen enerzijds en ook inspraak van de doelgroep te bewerkstelligen.

  • Periode eerste afsprakennota: 2008-2013
  • Periode tweede afsprakennota: 2014-2019
  • Trekkingsrecht: 7359 euro

Partners

Het OCMW is medeorganisator van het lokaal netwerk en wordt vertegenwoordigd door de secretaris, de coördinator van de sociale dienst en de centrumleider van het lokaal dienstencentrum. Vanuit het OCMW wordt er mee gezorgd voor bekendmaking en toeleiding naar het vrijetijdsaanbod. Het Lokaal dienstencentrum heeft ook een uitgebreid vrijetijdsaanbod en is  hierbij partner binnen het systeem van de VTP. De sociale partners die nu actief participeren aan het netwerk  en haar  werkgroepen zijn ATD Vierde Wereld, vzw Argos en het Centrum voor Basiseducatie.

Rol van sociale organisaties

De drie partners geven op een actieve wijze mee inhoud aan en reflectie over het gevoerde lokale vrijetijdsbeleid. Ieder op zijn beurt zorgt voor een dagelijkse bekendmaking en actieve toeleiding.  Het gaat hier over een ruime doelgroep van generatie-armen, nieuwe armen, gekleurde armen, verenigde armen, gezinnen in armoede of met een risicofactor. Tot slot zijn de mutualiteiten onze belangrijke partner. Zij verzorgen jaarlijks de proactieve en automatische toekenning van de VTP en VTB aan de rechthebbenden, nl. zij die recht hebben op een Verhoogde Tegemoetkoming in de Ziekteverzekering. 

Aanzet afsprakennota

De nieuwe afsprakennota is tot stand gekomen via verschillende overlegmomenten met alle partners. 

  • Individuele bevraging: in het voorjaar van 2013 werd een individuele bevraging gehouden van de actieve leden van het netwerk. Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst hebben we de werking van het huidige netwerk geëvalueerd. De partners werden bevraagd naar succesfactoren, valkuilen, knelpunten, .. om rekening mee te houden bij de opmaak van de nieuwe afsprakennota. 
  • Evaluatie in groep: in juni 2013 werd onder begeleiding van Demos een evaluatie in groep gehouden. Er werd een terugblik gegeven op de totstandkoming en de doelstellingen van de 1e afsprakennota. Vervolgens werd besproken welke resultaten de afgelopen jaren behaald werden, wat de sterktes  en de zwaktes waren en wat het effect was voor de doelgroep. Deze input was afkomstig van de individuele bevraging van de leden en van kwantitatieve cijfergegevens. Uiteindelijk werd een blik gericht op toekomstige acties en samenwerkingen.
  • Opmaak 1e aanzet actieplan en terugkoppeling door individuele bespreking met partners: in de loop van juli en augustus werd alle informatie verwerkt en neergeschreven in een 1e voorstel tot actieplan 2014-2019. Er werd gepolst naar bestaande of  nog geplande acties en bekeken we welke Vlaamse beleidsprioriteiten er in hun sector zijn met betrekking tot “toegankelijkheid”. Er werd ook specifiek nagegaan  wat de rol van iedere partner kan zijn en welk concrete behoeften er is naar ondersteuning.
  • Bespreking en goedkeuring afsprakennota met bijhorend actieplan.

Werking netwerk

Het lokaal netwerk komt een 3-tal keer samen per jaar. Daarnaast zijn er nog een aantal werkgroepen, vele informele ontmoetingen en samenwerkingsverbanden.

Doelstellingen

  • het verlagen van de financiële drempel. Hier werd voorafgaande jaren stevig op ingezet via het systeem van de VTP. Dit systeem werkt en zal de komende jaren worden uitgebreid en geoptimaliseerd.  
  • het toegankelijk en aantrekkelijk maken  en houden van het vrijetijdsaanbod. Goede initiatieven zoals de prospectiegroep Cultuur zetten we verder en we gaan op zoek naar nieuwe methodieken.
  • het verhogen van de vrijetijdsparticipatie via specifieke toeleidingsactiviteiten. Wisselwerking tussen vrijetijdsdiensten en verenigingen worden hier cruciaal.
  • het ondersteunen van diensten en de sociale organisaties en het bevorderen van samenwerking tussen beide.

Contactpersoon: Sophie Bredael, consulent gemeenschapsgerichte preventie, Samenleven [at] willebroek.be