Maldegem (Oost-Vlaanderen)

item_left

item_right

Maldegem (Oost-Vlaanderen)

Lokaal Netwerk

De partners van het lokaal netwerk in Maldegem definiëren armoede als een netwerk van sociale uitsluiting op diverse domeinen en zien armoedebestrijding als een volwaardig beleidsdomein. Ze pakken alle aspecten van armoede en sociale uitsluiting aan en scheppen voorwaarden om mensen in armoede volwaardig te laten participeren in de samenleving. Zij voeren hiertoe een inclusief en integraal beleid waarbij er intensief samengewerkt wordt op verschillende beleidsdomeinen.

Periode eerste afsprakennota: 2010-2013
Periode tweede afsprakennota: 2014-2019
Trekkingsrecht: 4 701 euro

Partners: De gemeente Maldegem (jeugd-, sport- en cultuurdienst), OCMW Maldegem (hoofd sociale dienst en de inclusieambtenaar) en de vereniging die de belangen van kansarmen behartigen: welzijnsschakel Maldegem (= een groep binnen de nationale Welzijnsschakels). Ook andere verenigingen die zich specifiek bezighouden met de behartiging van de belangen van mensen uit de doelgroep, kunnen in de toekomst in het netwerk mee worden opgenomen.

Missie en visie: De gemeente Maldegem wenst in de komende beleidsperiode voldoende aandacht te besteden aan toegankelijke dienstverlening, externe communicatie en participatie met haar bevolking en in het bijzonder naar diegenen die vandaag moeilijk te bereiken zijn.

Doelstellingen:

  • Opzetten van initiatieven om vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede te stimuleren.
  • Het organiseren van begeleide toeleidingsactiviteiten in functie van kennismaking met het aanbod.
  • Het blokkeren van plaatsen voor de doelgroep bij verscheidene vrijetijdsactiviteiten: dit zorgt ervoor dat ze langer de mogelijkheid hebben om zich in te schrijven.
  • Financiële tegemoetkomingen in de deelname aan het aanbod.

Omgevingsanalyse: De gemeente Maldegem is een uitgestrekte Oost-Vlaamse plattelandsgemeente, gelegen in het noordwestelijke hoekje van de regio Meetjesland en telt ruim 23000 inwoners. Een kleine 2% van de bevolking zijn mensen in armoede en 13%  van de inwoners behoren tot de doelgroep gerechtigden op de verhoogde verzekeringstegemoetkoming.

Overlegmomenten: Twee maal per jaar voorziet het lokaal netwerk een structureel overleg met de voorzitters van de betrokken adviesraden.

Acties:

  • Bij de start van de inschrijvingen voor jeugd- en sportactiviteiten en de ticketverkoop voor culturele evenementen wordt 10% van de beschikbare plaatsen geblokkeerd voor de doelgroepen. 
  • De financiële tegemoetkomingen zijn een rechtstreekse korting die momenteel enkel geldt voor de activiteiten die worden georganiseerd door de gemeentelijke vrijetijdsdiensten en het lokaal dienstencentrum. Tegen uiterlijk eind 2014 zal worden onderzocht of dit al dan niet kan worden uitgebreid naar niet-gemeentelijk vrijetijdsaanbod.
  • Het lokaal netwerk streeft naar een makkelijker en meer rechtstreeks contact van de mensen uit de doelgroep ten opzichte van het vrijetijdsaanbod. Zo wordt gepoogd de drempels die er zijn weg te werken en de mensen warm te maken om op termijn spontaan deel te nemen aan ons aanbod. Via gevarieerde initiatieven wordt getracht dit na te streven:
    • Jaarlijks wordt een bezoekdag gepland aan de verschillende locaties waar de gemeentelijke vrijetijdsdiensten een aanbod hebben: sporthal Meos, CC Den Hoogen Pad, de speelterreinen en jeugdbewegingen,… Op elk van deze locaties is er een activiteit gaande zodat de doelgroep op één dag kennis kan maken met een stukje van het aanbod en ook een kijkje kan nemen op de effectieve plaatsen waar er werking is of waar kan ingeschreven worden voor de activiteiten.
    • Jeugd- en sportdienst stellen jaarlijks voor aanvang van de zomervakantie gezamenlijk hun zomerprogrammatie voor aan de doelgroep.
    • De cultuurdienst programmeert in CC Den Hoogen Pad verschillende voorstellingen met VIP arrangement waarbij de deelnemers een gratis inkomticket krijgen, worden rondgeleid in het gemeenschapscentrum, een kijkje kunnen nemen achter de schermen, eventueel een meet and greet hebben met de artiest en een hapje en een drankje aangeboden krijgen.

Contactpersoon:  Ilona Van Canneyt, jeugddienst Maldegem jeugddienst [at] maldegem.be