Leuven (Vlaams Brabant)

item_left

item_right

Leuven (Vlaams Brabant)

Lokaal Netwerk

De drie sleutelwoorden voor de doelgroepen in Leuven zijn participatie, inclusie en emancipatie. Vrije tijd is een middel om dit te bereiken. Op basis van een stevige analyse van de vorige afsprakennota werd een nieuwe nota opgemaakt die tracht zoveel mogelijk knelpunten te ondervangen. De visie en het uitgangspunt van het lokaal netwerk zijn samen te vatten in twee slagzinnen: "Iedereen heeft recht op het deelnemen aan een of andere vorm van vrijetijdsbesteding. De beleidsmaatregelen die worden genomen, moeten er voor zorgen dat iedereen ook kan deelnemen" en " Niet willen deelnemen is een keuze, niet kunnen deelnemen is uitsluiting". 

  • Periode eerste afsprakennota: 2009-2013
  • Periode tweede afsprakennota: 2014-2019
  • Trekkingsrecht: 34 894 euro

Partners: De schepen van cultuur, schepen van sociale zaken, directeur cultuur, coördinator buurtwerk, afdelingshoofd jeugd, jeugddienst, buurtsportcoördinator, beleidsadviseur participatie cultuur, OCMW-voorzitter, sociale dienst OCMW en 't Lampeke & Leren ondernemen (twee verenigingen waar armen het woord nemen) en vormingplus zetelen in de kerngroep en ondertekenen de afsprakennota.

Doelstellingen:

  • sociale aandachtspunten en projecten die te maken hebben met gemeenschapsvorming, samenlevingsopbouw, het ontwikkelen van positieve maatschappelijjke waarden zoals respect, fair play, samenhorigheid, e.a., het ondersteunen van stedelijke interactie en culturele diversiteit. 
  • het bevorderen van toeleiding en toegang tot het cultuuraanbod, tot sportbeoefening en het bestaand sportaanbod, het verwerven van culturele of sportieve competenties, het werken aan persoonlijke ontwikkeling en het slechten van drempels voor kansengroepen
  • werken aan emancipatie, aandacht voor subculturen en het zichtbaar maken van culturele diversiteit, ruimte geven aan de eigen creatie, creatieve verbeelding en ontwikkeling en artistieke expressie. 

Omgevingsanalyse

Leuven is de centrumstad met de laagste grijze en de laagste groene druk. Ondanks het positief migratiesaldo en het feit dat 1/3 van de allochtone bevolking hoogopgeleid is, leeft 1 op 7 personen in armoede. Binnen de ring betreft het 1 op 4 personen. Naar de toekomst ziet Leuven drie grote uitdagingen en tevens evoluties: de toenemende diversiteit leidt naar toenemende complexiteit, de lokale overheid veronderstelt een regierol op te nemen en streven naar intergraal beleid. 

Enkele belangrijke aandachtspunten voor de komende werkingsjaren

  • evenwicht tussen vraag en aanbod
  • inventarisatie in functie van afstemming en samenwerking
  • diversiteit in de aanpak: professionals en vrijwilligers
  • fysieke drempels en toegankelijkheid
  • communicatie

Het lokaal netwerk van Leuven bestaat uit een kerngroep en een werkgroep. 

 

De kerngroep heeft een mandaat van het stadsbestuur en OCMW en fungeert als advies - en overleggroep. De voorzitter is een extern expert die de groep 4 keer per jaar samen roept. De kerngroep volt de besteding van de middelen op, zorgt voor de toekenning van de extrabudgetten en evalueert de verschillende projecten. De schepen van cultuur, schepen van sociale zaken, directeur cultuur, coördinator buurtwerk, afdelingshoofd jeugd, jeugddienst, buurtsportcoördinator, beleidsadviseur participatie cultuur, OCMW-voorzitter, sociale dienst OCMW en 't Lampeke & Leren ondernemen (twee verenigingen waar armen het woord nemen) en vormingplus zetelen in de kerngroep. 

Werking lokaal netwerk

De werkgroep is gegroeid uit de oorspronkelijke werkgroep Cultuur. De huidige werkgroep bestaat uit alle sociale organisaties die gebruik maken van het Leuvens participatiefonds en komt drie keer per jaar samen. Deze groep organiseert een bevraging bij alle sociale organisaties rond vrijetijdsparticipatie in hun werking en hun wensen voor de toekomst. Twee bezorgdheden waren de betrokkenheid van jeugd en sport en hoe de toeleiding te optimaliseren. In de toekomst wil men meer werken met themagroepen, aanbevelingen formuleren en kennisdeling stimuleren. 

Acties:

  • buurtsport en buurtcultuur
  • groepsevenementen vanuit OCMW
  • toeleiding in functie van groepen met een migratie-achtergrond
  • leuvens fonds vrijetijdsparticipatie, cultuurbonnen, sportcheques en individuele ondersteuning voor OCMW-clienteel, kortingssyteem voor participatie aan jeugdacitiviteiten
  • sport en bib voor gevangenen
  • aandacht voor vrijwilligerswerk en ondersteuning
  • De FactorY, Compagnie Tartaren en projecten met jongeren rond stadscultuur.

Contactpersoon: Hanna Van Zutphen, Hanna.VanZutphen [at] leuven.be