Cahier van Demos verschenen tussen 2008 - 2015
Heusden-zolder (Limburg)
item_left
item_right
Heusden-zolder (Limburg)
Heusden-Zolder is een gemeente in de provincie Limburg is op 1 januari 1977 ontstaan uit de fusie van de zelfstandige gemeenten Heusden en Zolder. Met iets meer dan 30.000 inwoners ontgon men in de mijn van Zolder steenkool. Het was hier dat op 30 september 1992 de laatste steenkoolmijn van de Benelux definitief de deuren sloot. De komst van vele buitenlandse werkkrachten (Spanjaarden, Italianen, maar vooral veel Turken) in de mijn gaf de gemeente op korte tijd een multiculturele bevolking.
Periode eerste afsprakennota: 2009-2013
Periode tweede afsprakennota: 2014-2019
Trekkingsrecht: 6138euro
Partners: Het gemeentebestuur Heusden-Zolder, het OCMW, Het Anker(dit is een vereniging waar armen het woord nemen (organiseren ontmoetingsmomenten en activiteiten aan kansarmen), Sint-Vincentiusvereniging (inrichten van activiteiten en ondersteuning t.v.v. kansarmen), Straathoekwerk-CAD: een welzijnsorganisatie die dmv activiteiten nieuwe vertrouwensrelaties creëren, gekende vertrouwensrelaties versterken en vanuit deze relatie een veranderingsproces opstarten bij de doelgroep van de straathoekwerker van de CAD en De Schans (rehabilitatie en integratie voor psycho-sociaal kwetsbare personen).
Doelstellingen:
- Het wegwerken van participatiedrempels voor personen in armoede op vlak van cultuur-, sport- en jeugdwerkparticipatie.
- Het sensibiliseren van personen in armoede i.h.k.v. het jeugd-, sport- en cultuuraanbod.
- De financiering van de deelname door personen in armoede aan vrijetijdsinitiatieven, -activiteiten en -verenigingen binnen en buiten de gemeente, met inbegrip van lidgeld en voor de deelname van noodzakelijke benodigdheden.
- De ondersteuning en financiering van social-profit initiatieven van of voor personen in armoede op sportief, jeugdwerk- en cultureel vlak.
Overlegmomenten: Een worden op regelmatige basis overlegvergaderingen georganiseerd met als opzet de concretisering en opvolgig van de afsprakennota. Daarnaast komen Ad hoc werkgroepen samen in het kader van de concretisering van de afsprakennota. Er wordt ook overleg gepleegd tussen het OCMW en de gemeentelijke afdeling welzijn en locale economie i.h.k.v. de opvolging van de uitvoering van het lokaal social beleid. Tenslotte wordt jaarlijks het participatieproject geëvalueerd en na onderzoek eventueel uitgebreid.
Acties:
- Behouden en optimaliseren van een structureel overleg lokaal netwerk: opvolging en uitvoering van de afsprakennota. Het detecteren ven inventariseren van nieuwe problematieken. We bekijken of dit overleg uitgebreid dient te worden met andere relevante partners.
- Bekendmaking van het aanbod aan personen in armoede: we onderzoeken hoe we de doelgroep op de hoogte brengen en toeleiden naar het reguliere vrijetijdsaanbod.
- Bekendmaking van de financiële mogelijkheden i.h.k.v. de vrijetijdsinitiatieven: het opzetten van sensibiliseringsacties om de doelgroep op de hoogte te brengen van de financiële mogelijkheden.
- Het wegwerken van de drempels i.h.k.v. deelname aan de verscheidene vrijetijdsinitiatieven.
- Er wordt onderzocht of ere en project kan worden opstarten waardoor social-profit initiatieven ingeschakeld kunnen worden i.h.k.v. toeleiding van personen in armoede naar het reguliere vrijetijdsaanbod.
Contactpersoon: Wendy Boelaers, wendy.boelaers [at] heusden-zolder.be