Cahier van Demos verschenen tussen 2008 - 2015
Halle (Vlaams Brabant)
item_left
item_right
Halle (Vlaams Brabant)
De eerste afsprakennota schiep een kader voor een reeks initatieven die de stad en het OCMW al namen op dat gebied, met de Habbekratswerking en de buurtwerkingen als de (budgettair) voornaamste daarvan. Het lokaal netwerk riep de kom!pas in het leven, een kortingspas voor vrijetijdsaanbod voor mensen in armoede. De Stad, het OCMW en de betrokken sociale partners willen dit beleid verderzetten.
- Eerste periode afsprakennota: 2011-2013
- Tweede periode afsprakennota: 2014-2019
- Trekkingsrecht: 6842 euro
Partners: OCMW, Stad Halle, Buurtwerk (RISO), Open Armen
Buurtwerk Halle is een samenwerking tussen de stad en RISO Vlaams-Brabant. Buurtwerk Halle wil in verschillende wijken met uitgesproken kansarmoede het sociale contact tussen de mensen vergroten door bijvoorbeeld de organisatie van wijkfeesten, een vrijwilligerswerking, koffienamiddagen, volkstuintjes, … Er worden ook gerichte activiteiten en projecten georganiseerd voor kinderen, jongeren en volwassenen. Daarnaast wil men het leven in de wijken aangenamer maken en samen met alle bewoners naar manieren zoeken om er de’ leefbaarheid’ te verhogen.
Werking
Het ruimere netwerk van organisaties dat zich geëngageerd heeft voor de kom!pas bestaat uit 29 verenigingen uit de vrijetijdssector en acht organisaties uit de welzijnssector. Een trekkersgroep (DH Sociale Projecten OCMW, Directeur Vrije Tijd Stad, Integratie-ambtenaar Stad, verantwoordelijke Open Armen, Buurtwerker) komt ongeveer tweemaandelijks samen; het ruimere netwerk van organisaties die werken met mensen in armoede wordt minstens één maal per jaar samengeroepen. Daar worden acties geëvalueerd, de gebruikscijfers van de kom!pas besproken, en worden bijsturingen geformuleerd en opgenomen.
Acties
Basiswerking is de kom!pas, waar we nieuw vrijetijdsaanbod proberen aan te sluiten en de pas steeds ruimer bekend proberen te maken. Tot 2013 gold het OMNIO-statuut als richtinggevend voor de toekenning van de kom!pas (toekenning die door het OCMW gebeurt), sinds 2014 wordt het VT-statuut gehanteerd, wat in Halle overeenkomt met een groei van het aantal potentiële kompassers van 400 naar 3500.
‘Opzetten van toeleidingsprojecten’ vullen we in met jaarlijks minstens één drempelverlagende activiteit waarbij
- de toeleiders bij de organisatie betrokken worden
- de doelgroep en de vrijetijdsaanbieders mekaar kunnen ontmoeten. Dat kreeg in 2013 en 2014 de vorm van een kom!pas-dessertenbuffet.
Ondertussen startte het OCMW een werking Proactief Handelen op ter ondersteuning van de Halse burger bij een verhoogde toegankelijkheid tot de gezondheidszorg via het VT-statuut. Het project is opgezet rond het thema Verhoogde Tegemoetkoming, op basis van de vaststelling dat sommige kansengroepen in aanmerking komen voor dit recht, maar hier vaak niet van op de hoogte zijn.
Contactpersoon: sanne.boelens [at] halle.be 02 3659712