Cahier van Demos verschenen tussen 2008 - 2015
Erpe-Mere (Oost-Vlaanderen)
item_left
item_right
Erpe-Mere (Oost-Vlaanderen)
Erpe-Mere is een vrij grote gemeente met ongeveer 20 000 inwoners. Het aanbod vrije tijd is eerder beperkt en situeert zich hoofdzakelijk binnen de diverse deelgemeenten. De voorbije jaren is er , in het kader van de Uitpas een groeiende samenwerking met socio-culturele en sportieve organisaties binnen de gemeente en een nauwe samenwerking met omliggende gemeenten.
Periode eerste afsprakennota: 2009-2013
Periode tweede afsprakennota: 2014-2019
Trekkingsrecht: 2 574 euro
Partners: het gemeentebestuur van Erpe-Mere (cultuur-, jeugd- en sportdienst), het OCMW en de welzijnsschakel ¨Ommekeer¨ (dit is een vereniging waar armen het woord nemen).
Missie en visie: Elke mens heeft recht op deelname aan cultuur-, sport- en vrijetijdsactiviteiten. Ook mensen die in armoede leven. De gemeente wil zoeken naar structurele wegen om ook hun participatie aan de samenleving mogelijk te maken en dit op lange termijn. Vrijetijdsparticipatie vergroot het netwerk van mensen in armoede, draagt bij tot zelfontplooiing en zorgt voor een verhoogd zelfbeeld. De Uitpas is een mooi instrument om hieraan te werken. Erpe-Mere wil zich in de nieuwe afsprakennota focussen op het effectieve gebruik van de Uit-pas.
Doelstellingen:
- Blijven verder werken aan de uitbouw van de UitPas binnen Aalst, Lede, Erpe-Mere en Haaltert.
- Het gebruik van de regionale UITPAS aan kansentarief binnen de regio stimuleren.
- De gemeente Erpe-Mere wil tenslotte ook meer focussen op gezinnen met kinderen: kinderen in deze gezinnen die voldoende kansen krijgen zich te ontwikkelen, zullen ook meer kans maken om de armoedecirkel te doorbreken.
Overlegmomenten: Er wordt een gemeentelijk overleg georganiseerd waarin de partners van het lokaal netwerk vertegenwoordigd zijn. Dit overleg komt 2 tot 3 maal per jaar samen met als voornaamste doel de evaluatie van de nota. Op bovenlokaal niveau vindt er bovendien een regionaal overleg (2 à 3 maal per jaar) plaats tussen alle deelnemende gemeenten bij het Uitpasproject.
Acties:
- Correctie en snelle terugbetalingen aan scholen, verenigingen,... om het bestaande systeem werkbaar te houden.
- Door de verdere gelijkschakeling van de terugbetaalsystemen (bv. voor speelpleinwerking) binnen de regio.
- Verenigingen via subsidies belonen om hun aanbod open te stellen voor UITPAS`ers aan kansentarief.
- Blijvend werk maken van een breed draagvlak bij de verenigingen door regelmatige communicatie/vorming.
- In samenwerking met welzijnsschakels of een andere vereniging waar armen het woord nemen blijven werk maken van toeleiding van deze doelgroep naar het aanbod.
- De UITPAS`ers aan kansentarief blijven informeren over het aanbod (bv. facebook, afzondererlijke flyer,...).
Contactpersoon: jasmina.buydens [at] erpe-mere.be (Deskundige informatie-, jeugd- en cultuurbeleid).