Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

item_left

lokaal netwerk Dendermonde

item_right

Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

Lokaal Netwerk

Na een overleg rond de uitbreiding en verfijning van de vrijetijdspas in 2010, ontstond het idee om een lokaal netwerk op te starten. De toegankelijkheid van het vrijetijdsaanbod wordt gestimuleerd door tal van initiatieven (vb. initiatief mobiel speelplein, initiatief Boonwijk Beweegt, talrijke workshops, Buitenspeeldag, Sinterklaasfeest,…)

Periode eerste afsprakennota: 2012-2013
Periode tweede afsprakennota: 2014-2019
Trekkingsrecht: 9 838 euro

Partners: De stad Dendermonde (de stedelijke jeugd-, sport- en cultuurdienst), OCMW Dendermonde (lokale dienstencentra, sociaal restaurant,...) en verscheidene sociale organisaties: Sociaal Huis, CAW (welzijnsorganisatie - groepsbegeleider mannenopvang), De Tondeldoos (welzijnsschakel), Gevangenis Dendermonde, Inburgering Oost-Vlaanderen, Centrum voor Basiseducatie, Samenlevingsopbouw vzw en Buurtsport.

Missie en visie:  Met het lokaal netwerk wil Dendermonde met de verschillende partners de handen in elkaar slaan om een meer structureel ingebed vrijetijdsbeleid voor personen in armoede uit te bouwen. Het netwerk wil ook een forum zijn, waarop maatschappelijk kwetsbaren een stem krijgen en waar vertegenwoordigers van de doelgroep maximaal inspraak wordt gegeven. Het lokaal netwerk Dendermonde heeft in haar opdracht 4 belangrijke taken:

  • verbreding en verfijning van de mogelijkheden van de vrijetijdspas.
  • directe ondersteuning van initiatieven en afstemming van projecten
  • verbeteren van de onderlinge communicatie door het creëren van een forum
  • de problemen die de doelgroep ondervindt tijdig detecteren en zoeken naar concrete oplossingen.

Doelstellingen:

  • Het LN zoekt naar een financieel ondersteuningssysteem m.b.t. de vrijetijdsparticipatie van personen in armoede.
  • Het ontwikkelen en ondersteunen van specifieke initiatieven. Activiteiten zullen worden uitgewerkt binnen afzonderlijke werkgroepen, waarbinnen een instelling samenwerkt met een andere organisatie uit het LN.
  • Het netwerk knoopt relaties aan met andere organisaties binnen de vrijetijds- en welzijnssector.
  • Het netwerk zoekt naar expertise-uitwisseling met andere netwerken in de regio.
  • Het opzetten van sensibilisatieacties en het uitnodigen van andere organisaties om een duurzaam beleid te voeren m.b.t. maatschappelijk kwetsbaren.
  • Het LN ondersteunt verenigingen in het opzetten van initiatieven die maatschappelijk kwetsbaren als doelgroep hebben en de participatie tot het verenigingsleven als doel stellen.
  • Het netwerk stimuleert het invoeren van reductietarieven voor maatschappelijk kwetsbaren die tot een vereniging willen toetreden.
  • De vrijetijdsdiensten zorgen voor een afgestemde communicatie en toeleiding van maatschappelijk kwetsbaren tot het vrijetijdsaanbod.

Hoe en waarom participatiedrempels: Uit ervaring hebben we geleerd dat de doelgroep niet vertrouwd is met de voordelen van de Vrijetijdspas. De informatiefolder heeft een weinig begrijpelijke inhoud en bezit een ontoegankelijke lay-out. Voorinschrijvingen houdt mensen in armoede tegen om deel te nemen.  Daarnaast kunnen de zgn. verdoken kosten een hindernis zijn  om deel te nemen aan het aanbod.

Overlegmomenten: Het lokaal netwerk komt maandelijks samen en werkt planmatig en gericht duurzame projecten uit. Vooral het op punt stellen en onderling afstemmen van de reductiesystemen met het oog op het wegwerken van de financiële drempel zal een prioritaire plaats krijgen.

Acties:

  • Aanbieden (bv. lokale afdelingen van de Gezinsbond hanteren momenteel het vrijetijdspastarief).
  • Onderzoek naar het verbreden van de regionale mogelijkheden (bv. de UIT-pas zal via een proefproject lokaal worden gelanceerd. Er wordt nadien bekeken of dit regionaal kan worden uitgebreid.
  • Het ontwikkelen van projecten met een gemeenschapsvormend karakter/op maat van een bepaalde wijk of buurt (bv. buitenspeeldag).
  • Uitbreiding van het netwerk met Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen vzw, Inburgering Oost-Vlaanderen vzw en de gevangenis Dendermonde.
  • Het organiseren van informatie -en vormingsmomenten (bv. ontwikkeling informatiekalender).

Contactpersoon: Kristof De Kock, cultuurbeleid [at] dendermonde.be