Cahier van Demos verschenen tussen 2008 - 2015
Verslag Open All Areas - Brussel
item_left
item_right
Verslag Open All Areas - Brussel
In 2013 en 2014 werkte Dēmos met 7 andere Europese landen aan het Grundtvigproject ‘Open All Areas'. In dit programma wisselden kunst- en cultuurinstellingen ervaringen uit rond manieren om betekenisvol te zijn voor moeilijk bereikbare doelgroepen of wijken en culturele toegang voor iedereen te creëren.
Grundtvig is een Europees programma dat zich richt tot alle vormen van de niet-beroepsgerichte volwasseneneducatie. Meer info over Grundtvig en het sinds 2014 vernieuwde programma Erasmus+ lees je op de website van EPOS.
In het kader van dit uitwisselingsprogramma organiseerde Dēmos op 9 en 10 mei 2014 een inspirerende tweedaagse voor Europese partners waarin we twee cultuurpraktijken in de kijker plaatsten die zich inzetten om sociaal of economisch uitgesloten doelgroepen te bereiken.
Casestudy 1: BXL-NORD
BXL-NORD is een kortfilm van Globe Aroma in samenwerking met Kaaitheater en dienstencentrum De Harmonie. De in 2002 opgerichte Brusselse sociaal-artistieke organisatie Globe Aroma stimuleert ontmoetingen in de stad. Ze laat mensen kennismaken met de rijkdom van andermans cultuur en creëert kansen voor vluchtelingen en nieuwkomers met artistieke capaciteiten.
Voor het project BXL-NORD gingen kunstenaars Jan Geers en Jamal Boukhriss maandenlang aan de slag met een heterogene groep mensen. Samen ontwikkelden ze een fictief verhaal dat zich afspeelt in de Brusselse Noordwijk, die gekenmerkt wordt door het deels gefaalde Manhattan project en de stroom aan migranten als gevolg hiervan. Op 17 december woonden zeshonderd toeschouwers de première van de film bij in het Brusselse Kaaitheater.
Casestudy 2: WIELS
WIELS is een centrum voor hedendaagse kunst gevestigd in een Brusselse volkswijk. WIELS maakte de specifieke keuze om te werken met buurtbewoners en acties op te zetten die niet direct verband houden met de kerntaken van het kunstencentrum. Dit resulteerde in projecten zoals Camping WIELS, volkstuintjes, het project W ism met Zimmerfrei, enz. De rode draad van deze projecten is om verbindend te werken: het museum in de wijk brengen en omgekeerd de wijk in het museum brengen. In het project Camping WIELS gingen twee kunstenaars intensief aan de slag in twee klassen van twee verschillende scholen. De kunstwerken die de kinderen maakten, werden feestelijk tentoongesteld in het museum met een overnachting van de kinderen in het museum en een ontbijt met de ouders.