Identiteit en cultuur in tijden van globalisering en superdiversiteit

item_left

item_right

Identiteit en cultuur in tijden van globalisering en superdiversiteit

Artikel

Meryem Kanmaz, doctor in de politieke en sociale wetenschappen, verichtte uitgebreid onderzoek naar de dynamiek binnen Marokkaanse en Turkse moslimgemeenschappen in België en Europa. In dit artikel doet ze een poging om het diversiteitsvraagstuk opnieuw te kaderen, weg van het culturaliseringsaspect en het achterstandsdenken.

Ze trotseerde de uitdagingen waar onze superdiverse realiteit ons vandaag voor plaatst en zocht (en vond) een antwoord op verschillende actuele vragen, zoals: Hoe moeten we in de toekomst anders gaan denken over samenleven in diversiteit? Wat is er nodig om de verschillen (en eventuele tegenstellingen) tussen mensen en tradities te zien als normaal en onbelangrijk of als interessant en verrijkend?

Cultuur en identiteit zijn tegenwoordig buzzwords, die te pas en te onpas gebruikt worden. Kanmaz schetst daarom nog eens wat ze elk op zich betekenen in een context van superdiversiteit en hoe ze gecombineerd kunnen worden in de ‘nieuwe’ samenleving. We moeten namelijk op zoek gaan naar nieuwe verbondenheden in onze etnisch diverse samenleving, daarvoor worden in dit artikel ter afronding enkele pistes aangeboden. 

Lees het artikel in bijlage hieronder.

Dit artikel werd gepubliceerd in 2015 in Momenten#13  - Een ander perspectief.