Podcasts laten andere en diverse stemmen aan het woord

item_left

foto(c)nefasth.

item_right

Podcasts laten andere en diverse stemmen aan het woord

Kris

De ervaringen van mensen met een migratieachtergrond laten zich niet vatten in het handvol stereotiepen die momenteel over hen circuleert. Integendeel, het gaat net om heel veel verschillende verhalen en belevingen met diepe en complexe lagen. Doorgaans bereiken ze de mainstreammedia niet, maar zijn ze aangewezen op alternatieve kanalen. Podcasts vormen zo'n medium om 'andere' stemmen te beluisteren. We brengen twee voorbeelden voor het voetlicht.

foto(c)nefasth.

Het relaas van Lien

Op Relaas vertelt Lien (in feite een onterechte vervorming van haar familienaam Li) over haar ervaringen als adoptiekind. Over de spanning tussen het persoonlijke en universele, tussen privé en publiek, tussen levenslust en vertwijfeling. Medelijden hoeft Lien niet, maar evenmin hoeft ze voortdurend dankbaar te zijn om haar leven hier. Onschuldig bedoelde vragen en toevallige gebeurtenissen boren diepe vragen en onzekerheden aan die enkel met heel veel liefde kunnen gemilderd worden.

Heleen Debeuckelaere over intergenerationeel trauma

In een podcast van Dipsaus vertelt schrijfster en historica Heleen Debeuckelare over de blijvende impact van het trauma van haar moeder en grootmoeder op haar eigen leven. De moeder van Heleen Debeuckelaere werd als kind van een Congolese moeder en een Belgische vader bij haar moeder weggenomen en naar een 'weeshuis' gebracht. Na de onafhankelijkheid werd ze zelfs naar België overgebracht. Heleens grootmoeder kreeg geen inspraak en werd zelfs in het ongewisse gelaten over wat er precies met haar dochter was gebeurd. Dit grove onrecht werd reeds eerder aangeklaagd tijdens hoorzettingen in de senaat en leidde tot verontschuldigingen van de Belgische katholieke kerk. Ook is er een belangenvereniging die deze groep vertegenwoordigt.

Wat Debeuckelare bijzonder stoort is dat er weinig erkenning en begrip uitgaat naar de nawerkingen van een dergelijk trauma op de kleinkinderen van de slachtoffers. En dat terwijl het intergenerationeel trauma van de (klein)kinderen van wie de Holocaust overleefde wel wordt erkend. Heleen Debeuckelare schreef haar verhaal ook uit in de bundel Zwart. Ze is ook een van de drijvende krachten achter Black speaks back en ze werkte mee aan het project Dekoloniseren is een werkwoord van Muntpunt.

Beeld: Nefasth - CC BY-SA 2.0