Cahier van Demos verschenen tussen 2008 - 2015
Oproep: Precaire sociaal-sportieve praktijkverhalen. Maak ze kenbaar!
item_left
item_right
Oproep: Precaire sociaal-sportieve praktijkverhalen. Maak ze kenbaar!
Keithminer - cc by 2.0
De interesse in het sociaal-sportieve praktijkveld groeit, en toch bevinden heel wat sociaal-sportieve praktijken zich nog steeds in een precaire positie . Demos en het Sociaal Sportief Platform doen een oproep om tot 31 januari verhalen, signalen en mogelijke oplossingen te geven. Met die signalen willen we in een latere fase aan de slag tijdens een groepsgesprek waarbij we samen meer antwoorden willen ontwikkelen over mogelijke oplossingen.
Gestraft voor een sociale missie?
Sociaal-sportieve praktijken staan de jongste jaren steeds meer op de kaart van beleidsmakers. Ook in de onderzoeks- en opleidingswereld is er steeds meer engagement en interesse in het thema sociaal-sportief. Dat is heel positief, maar toch schuurt en wringt er vanalles.
We krijgen bij Demos en het Sociaal Sportief Platform vaak het signaal dat veel straffe sociaal-sportieve praktijken nog steeds niet uit de overlevingsmodus geraken. En dat het water aan de lippen staat. Veel sociaal-sportieve praktijken vinden vandaag geen (structurele) ondersteuning... Ze zitten in de projectencarroussel en zijn genoodzaakt te hoppen van de ene naar de andere projectsubsidie die een structurele ondersteuningsnood maskeert.
Of ze zijn het voorwerp van besparingsoperaties. En andere praktijken vinden geen steun. Ze moeten het rooien met beperkte middelen waardoor ze er bijgevolg niet in slagen om een sociale missie ten volle te realiseren. In andere sociaal-sportieve praktijken werkt dan weer een beroepskracht, maar het statuut van die beroepskracht is soms hoogst onzeker.
Dat alles zorgt voor stress en zorgen. Sommige sociaal-sportieve praktijken vinden zelfs dat ze worden afgestraft op hun sociale missie…
Oproep: geef je signalen
Om dit probleem op te lossen doen we een oproep om signalen en verhalen te bundelen. “De oplossing ligt bij het lokale bestuur”, zo wordt vaak gezegd. Maar we zijn toch benieuwd naar welke oplossingen het praktijkveld zelf aandraagt. Wat kan het Vlaamse bestuursniveau betekenen in deze zoektocht? En zijn er alternatieven buiten het beleid?
Via deze survey (max 10 minuten werk) willen we jou mee betrekken bij die zoektocht. Je kan signalen aangeven, maar bovendien ook mogelijke oplossingen aandragen. Ook lokale besturen, federaties, onderzoekers, ambtenaren en alle andere sociaal-sportieve stakeholders kunnen de survey invullen. Je hoeft zelf geen precair verhaal te hebben om oplossingen aan te dragen, alle input is welkom. Deadline om in te vullen is 31 januari 2023.
Je kan daarbij ook aangeven of je graag verder wenst betrokken te worden in een focusgroep. Wens je liever je verhaal te delen op een wat minder ‘formalistische’ manier? Geef dan een seintje aan Pieter Smets, Lien De Bruycker of Pia Plasmans. We luisteren graag naar je verhaal en jouw oplossing.
Oplossingen gezocht
Eind februari zullen we een focus-groep gesprek organiseren met wie mee op zoek wil naar oplossingen om sociaal-sportieve praktijken, althans gedeeltelijk, uit de precariteit geraken. We gaan die ene tover-oplossing wellicht niet vinden tijdens één gesprek. En ook na dit gesprek gaan we nog geen directe verandering voor de concrete problemen van particuliere praktijken beloven. Wel hopen we via deze oefening het debat omtrent de precariteit van sociaal-sportieve praktijken hoger op de (beleids)agenda’s te plaatsen. En zonder twijfel zullen we na de oefening meer collectieve wijsheid en een groter draagvlak hebben omtrent ‘mogelijke’ oplossingen voor sociaal-sportieve praktijken.
Concreet: Vul deze survey in en maak je verhaal, signaal of oplossing voor de precariteit van sociaal-sportieve praktijken kenbaar. Wens je liever uit te wisselen, geef dan een telefoontje of doe een mailtje naar:
- Pieter Smets: pieter.smets [at] demos.be – tel. 0474649840
- Lien De Bruycker: lien [at] wijkcentrumdekring.be – tel. 0468 06 60 35
- Pia Plasmans: pia.plasmans [at] antwerpen.be – tel. 0473300026