Jaarboek Armoede en sociale uitsluiting

item_left

Jaarboek Armoede en sociale uitsluiting

item_right

Jaarboek Armoede en sociale uitsluiting

Boekpresentatie
Tue - 06/12/2016 - 08:45 to 12:30

Centrum OASeS stelt op woensdag 7 december het vernieuwde 25ste Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting voor. Het boek focust op één centraal thema (energiearmoede) en zal enkel digitaal (gratis) beschikbaar zijn.

Jaarboek Armoede en sociale uitsluiting

Hoe moeten we energiearmoede definiëren? Wat zijn oorzaken en gevolgen? Is het niet een aspect van een meer algemene armoedeproblematiek? OASeS schetst het energiearmoedebeleid in Vlaanderen en stelt de cijfers aan je voor. Hoe omvangrijk is het probleem? Daarbij vertrekken zij niet enkel van een ‘observeerbare’ vorm van energiearmoede. Al te vaak leggen mensen zichzelf beperkingen op. Deze ‘verborgen’ energiearmoede trachten zij mee in kaart te brengen. OASeS bekijkt ook de nauw verwante problematiek van waterarmoede. De analyse wordt aangevuld met een berekening van het budget dat gezinnen minimaal nodig hebben voor energie. Naast deze kwantitatieve hoofdstukken, belichten zij energiearmoede vanuit een kwalitatieve invalshoek. Hoe gaan mensen met een beperkt budget ermee om?

OASeS laat ook het bredere werk- en middenveld aan het woord. Zo wordt bijvoorbeeld een goede praktijk in de strijd tegen energiearmoede in detail toegelicht: ‘inclusieve wijkrenovatie’ in de Gentse Dampoort. Vanuit de ervaringen van mensen in armoede worden ook beleidsaanbevelingen geformuleerd.